חודש טבת בתנועה הרפורמית הוא חודש מודעות ושילוב אנשים עם מוגבלות! דיברנו על העשייה והחזון של התנועה הרפורמית בתחום הנגישות עם יובל ניומן מנהל התכנית לשילוב אנשים עם מוגבלות:
נתחיל דווקא מהסוף… מ "בית בקהילה" התכנית החדשה שלך. ספר קצת עליה ומה מיוחד בה?
בשמחה… זה באמת פרויקט שאני מאוד מתרגש לגביו כי הוא ממש צעד ראשון במימוש חזון השילוב שלנו. בית בקהילה הוא דירה שאנחנו מקימים בימים אלו בתמיכת משרד הרווחה עבור 6 אנשים עם מוגבלות שכלית התפתחותית.
בעצם המדינה נותנת היום את פתרון עבור אנשים עם מוגבלות שכלית הרוצים לגור מחוץ לבית. כבר לא פותחים מוסדות ענקיים אלא הגישה היא של שילוב ב"קהילה": יזמים וארגונים שונים מפעילים דירות בנייני מגורים בערים שונות בארץ עבור מספר דיירים, ומסייעים להם לחיות חיים רגילים ונורמליים עד כמה שניתן. אבל איזו קהילה יש כאן? כמה קשר יש בין שכנים בבניין מגורים? הייחודיות של המיזם שלנו היא שהוא מתבסס על הקהילות שלנו. הדירה הראשונה תוקם במודיעין והדיירים ישתלבו בפעילות השוטפת של קהילת יזמ"ה – בקבלות השבת, בחגים ובטיולים – הכל עם הליווי שהם זקוקים לו.
זה המהות של מה שאנחנו רוצים לעשות: ליצור קהילה מגוונת – על בסיס של שוויון.
יובל ניומן ב 11.2017 מקבל את מגן שר העבודה, הרווחה והשירותים החברתיים למתנדבים מצטיינים על פועלו במשך 16 שנה למען דיירי/ות בית עדן.
זה נשמע מקסים! איפה הפרויקט הזה עומד היום?
לא מזמן השקנו את הפרויקט ואנחנו אוספים פניות של אנשים שמעוניינים – כבר יש יותר פניות ממקומות ואנחנו נצטרך לבחור בקפידה את הדיירים. במקביל אנחנו דואגים להקמת הדירה ומערך התפעול שלה בתקווה שבאמצע שנה הבאה הכל יצא לפועל. ואם זה ילך טוב אז הכוונה היא לפתוח דירות נוספות כאלה גם ליד קהילות אחרות שלנו.
ומה קורה היום בתנועה מבחינת שילוב?
שילוב זה עולם מאוד גדול, ובקהילות התנועה יש רשימה ארוכה של פעילויות… אני יודע כי לכבוד חודש השילוב כתבתי אותה והעליתי לאתר שלנו… של פעילויות עם מגוון של אוכלוסיות. אבל יש כמה דברים דברים שבמיוחד חשוב לציין – יש קהילות רבות שמקיימות קבלות שבת ופעילויות לחגים במעונות ומוסדות של אנשים עם מוגבלות – ופה חשוב לי לחדד משהו על החזון שלנו ועל הרעיון של בית בקהילה.
לרשימת הפעילויות בתחום השילוב לחצו כאן >>
כשאתה יוצא אל אנשים שחיים במעונות נפרדים, אתה ממשיך לשמר את האחרות והזרות שלהם. וזה ממש חשוב לעשות את זה כי זו המציאות של המון אנשים היום, שחיים ממש בשוליים של החברה, וכל תשומת לב שמעניקים להם זו ברכה. אבל זה לא פתרון, אני לא רוצה להעניק להם… אני רוצה שהם יחיו בתוכנו, ושאנחנו נעשה להם את ההתאמות הנדרשות בשביל לאפשר להם להיות חלק בלתי נפרד מהקהילה – ואת זה אנחנו עושים כשאנחנו מכבדים את המגבלות שלהם ועוזרים להם, אבל יחד עם זאת מתייחסים אפילו במובן מסוים כמובנים מאליהם…
מה זאת אומרת?
לדוגמא, וזו עוד אחת מהפעילויות המרכזיות המתקיימות בקהילות שלנו, את כל נושא בר ובת המצווה. אצלנו לא עולה השאלה האם זה נכון, או האם זה ראוי או מקובל הלכתית שנער או נערה עם אוטיזם או מוגבלות שכלית יחגגו בר מצווה ויעלו לתורה. אצלנו זה מובל מאליו שיש להם את הזכות המלאה לחגוג, במידה והם והמשפחות שלהם מעוניינים כמובן – והשאלה היא מה רק נדרש עבורם בשביל לעשות את זה.
ואנחנו עושים, בקהילת רענן ברעננה, למשל, עושים 40 טקסי בר ובת מצווה בשנה לילדים עם אוטיזם. ובקהילת יזמ״ה אנחנו עושים טקסי מצווה בכותל כל שנה לילדים מבית עדן שהגיעו לגיל מצוות. בית עדן הוא בית לילדים עם מוגבלות שכלית התפתחותית שממנו התחלתי את כל פעילות השילוב בתנועה לפני 17 שנים. את הטקס הזה מלווים ילדים בכיתות ה' של בית הספר של הקהילה וזה תהליך חינוכי ואירוע מרגש בצורה יוצאת דופן.
אבל למרות שבקהילות שלנו מקיימים טקסים לאנשים עם מוגבלות ועדיין אני מסתכל על כמות הטקסים שאנחנו עושים ואני רואה כאן פוטנציאל עצום ולא ממומש. כמה נערים ונערות פשוט ויתרו על הטקס הזה, פשוט כי בבית הכנסת השכונתי אמרו להם שזה לא מקובל הלכתית. וצריך להבין… עבור נער או נערה כאלו במקרים רבים זה הטקס הכי משמעותי בחיים שלהם – באיזו עוד הזדמנות הם יזכו להיות ככה במרכז העניינים, שכל המשפחה והקהילה שלהם יבואו לחגוג לכובדם? רבים מהם לא ישתחררו מהצבא, לא יסיימו תואר, לא יתחתנו – מתי יש להם את הזכות לעמוד ככה במרכז?
השאיפה שלנו היא לעשות הכשרות לכל הרבנים והרבות של התנועה שירגישו בנוח להעביר טקסים לנוער עם מוגבלות ולשווק את זה בארגונים של אנשים עם מוגבלות כמו אקים ואלו״ט. אלו מתנות לכל החיים, לנערים, למשפחות ולקהילה.
ומה היית רוצה לאחל לתנועה לחודש השילוב?
שהחודש הזה יהיה פתיחה של דלת, וסימון של כוונה להכניס יותר ויותר את הנושא הזה למודעות ולעשייה של הקהילות ושל כולנו.