בנות דינה

רבות רפורמיות מדברות על אלימות מגדרית ומינית

דינה הייתה ביתו של יעקב ולאה – והיא הנאנסת הראשונה בתנ"ך ובתרבות היהודית. סיפורה במקרא, כמו גם הפרשנויות המסורתיות שלו עולים מנקודת מבט גברית שלא נותנת קול לדינה עצמה.

מי אנחנו

'בנות דינה' היא קבוצה של רבות רפורמיות שחוקרת דרכים להשמיע קול יהודי-רבני-רוחני בנושאים של אונס, גילוי עריות ואלימות מגדרית. מטרת הקבוצה היא לעורר שיח פתוח, מורכב ורלוונטי בסוגיות אלה ולא להשאיר את העיסוק בהם לטקסטים וקולות שעוצבו לפני מאות שנים במציאות חיים של נחיתות נשית מבנית ומובהקת.

אנו מבקשות להשמיע קול במרחבי הקיום השונים שבו אנחנו חיות ופועלות: במרחב הציבורי הישראלי, במרחב הקהילתי ובמרחבים של עבודה אישית רוחנית.

הדיבר האחת עשרה

הרי לו הייתה תורה נכתבת בידי נשים בוודאי שלא תאנוס היה גבוה הרבה יותר ברשימה מאשר לא תחמוד. אבל היות ואין בהם את "לא תאנוס", מה נעשה עם עשרת הדברות ומה נעשה עם היהדות שלנו? המקרא מנוקד בסיפורים על אונס, אולם הדברות אינן סיפור אלא הגדרה ליסודות שעליהם מושתתת התרבות היהודית. מכיוון שאין דיבר מפורש שאוסר על אונס, אנחנו נאלצות ללמוד מכך שגניבה, וניאוף, וחמדנות, וחילול שבת ימוטטו את יסודות החברה שלנו, אבל אונס לא יעשה זאת.  כך על פי עשרת הדברות.
אבל אנחנו חולקות על עשרת הדברות.

מה אנחנו מציעות?

בחיפוש אחר שפה יהודית רלוונטית אנחנו מסמנות אפשרויות שיש בהן הזדמנות להעיר ולעורר מודעות, לעודד שיח ולהציב את עצמנו ואת קהילותינו ככתובת לנפגעות ונפגעים המבקשים הקשבה, הכרכה ותמיכה ולעיתים גם מעטפת קהילתית.

השילוב הייחודי שאנו מציעות הוא שילוב של לימוד, פרשנות ודרישה של טקסטים, עתיקים וחדשים, לצד מעמדים טקסיים הכוללים מחוות של קינה ואבל, של תפילה ושל ברכה.

כמה נקודות ציון בלוח העברי המאפשרות למקד את המאמץ הקהילתי לאורך השנה:

  • יום הכיפורים: יום הכיפורים הוא זמן שיא בקהילותינו. אנחנו מציעות להתייחס במהלך תפילות היום לקריאה המסורתית ליום הכיפורים של פרשת העריות ובמהלך תפילת היזכור להזכיר נשים שנרצחו ברצח מקרבה ראשונה בשנה החולפת. כמוכן אנו מציעות נוסח חלופי ליזכור עבור המתפללים לנשמת הורה מתעלל. יש בכך הכרה בקושי ובמורכבות של נפגעי גילוי עריות, שהם גם בנות ובנים להוריהם וגם נפגעים.
  • שבת דינה/ יום המאבק באלימות נגד נשים: פרשת וישלח בספר בראשית פותחת פתח לקרוא את סיפורה של דינה ולזעוק את זעקתה המושתקת. התערבותם של אחי דינה ומסע הנקמה אליו הם יוצאים, הם הרי אסון עבורה לא פחות מהמעשה עצמו. שבת דינה נופלת בסמיכות ליום המאבק באלימות נגד נשים – ומאפשרת התייחסות תוכנית וטקסית לציון יום המאבק ולימוד הלקחים מהתמונה העגומה של אלימות מתמשכת כלפי נשים.
  • שחרית תשעה באב: תשעה באב מזמין אותנו לזעוק בקול רם וברור בשמן של גברים ונשים שביתן נחרב, נשים וגברים שנאנסו, הוכו, נשבו, נמכרו ולעיתים אף נרצחו בידי אדם שהיה קרוב להן ביותר. המסורת של המקוננות מאתגרת אותנו לחקור את האפשרות של קהילה לקונן יחד, לבכות, להתאבל – על חורבן אישי או קולקטיבי, על אסון, על מכאובי הנפש.

שבט דינה הוא השבט השלושה עשר: השבט הדחוי והדחוק, השבט הלא מדובר ולא מוכר. אנחנו מבקשות להחזיר את שבט דינה אל השיח – לתהות מה עלה בגורלה ומי היו צאצאיה. כולנו בנותיה ובניה של דינה ורוצים ורוצות לתקן את העוול ואת המחיקה שנגרמו לה.

תרומה לבנות דינה

תרומה לבנות דינה תעזור לנו לקיים פעילויות נוספות המעלות את המודעות לאלימות מגדרית מנקודת מבט יהודית.

לתרומה

להתגעגע לבית - וובינר לט' באב

הצטרפו לבנות דינה

אנחנו מזמינות אתכן ואתכם להצטרף לרשימת התפוצה שלנו שבה אנחנו שולחות התייחסויות לענייני היום מנקודת מבט המדובבת את המושתקים וחסרי הקול, לצד דרשות לפרשות השבוע והצעות למעמדים טקסיים. כמוכן אנחנו מעדכנות על התכנסויות של שבט דינה במועדים מיוחדים ומשמשות כתובת לפניות שלכן ושלכם.

דילוג לתוכן