פיתוח קהילתי – קיצור תולדות התנועה הרפורמית בישראל.
הקהילה הרפורמית הראשונה בישראל הוקמה בירושלים, לפני כ 60 שנה – קהילת "הר -אל", לאחריה הוקמו עוד 5 קהילות רפורמיות ברחבי הארץ: קהילת "קדם" ברמת גן/ תל אביב, קהילת "אור חדש" בחיפה, קהילת "אמת ושלום" בנהריה וקהילת "נתן יה" בנתניה. קהילות אלו היוו את הגרעין של הקמת התנועה הרפורמית בישראל, שהוקמה בתחילת שנות ה 60, במקביל להקמת הקהילות הראשונות. לאחר מלחמת יום כיפור הוקמו עוד 15 קהילות ברחבי הארץ ובנוסף 3 ישובים שהוקמו ע"י גרעינים רפורמים מהארץ ומחו"ל, הקיבוצים "יהל" ו"לוטן" בערבה, ובגוש משגב הישוב "הר חלוץ". בשנת 2010 מנתה התנועה הרפורמית כ 20 קהילות, ובהחלטה אסטרטגית הוחלט על תוכנית להכפלת מספר הקהילות הרפורמיות בישראל תוך עשור, תוכנית זו נקראה "ופרצת" מתוך הפסוק בספר בראשית "… וּפָרַצְתָּ יָמָּה וָקֵדְמָה וְצָפֹנָה וָנֶגְבָּה וְנִבְרֲכוּ בְךָ כָּל מִשְׁפְּחֹת הָאֲדָמָה וּבְזַרְעֶךָ.".
המרכז לפיתוח קהילתי – בונים קהילות
על מנת להגיע ליעד הכפלת מספר הקהילות הרפורמיות בישראל, פותח מודל של "חממה" להצמחת קהילות. במסגרת החממה הקהילתית פותחו תשתיות של כח אדם מקצועי הכוללים לרוב רב/ה, רכז/ת לקהילה, פיתוח תשתיות של מנהיגות מתנדבת ופעילים והובלת מהלכים להכרה בפעילות הקהילה שבמקרים לא מעטים נדרשה התערבות משפטית בענין זה.
מאיץ נוסף בהקמת מיזמים וקהילות רפורמיות קרה בשנת 2015 כאשר המרכז הרפורמי לדת ומדינה (היחידה המשפטית של התנועה) ומועצה אזורית גזר זכו בבג"ץ לאחר 7 שנות מאבק משפטי, משמעות הזכיה היא שמדינת ישראל חייבת לתקצב שכר של רבנים ורבות
לא אורתודוקסים במועצות אזוריות, בג"ץ זה הנקרא "בג"ץ מירי גולד" על שם הרבה המייסדת של קהילת "ברכת שלום" בקיבוץ גזר. זכיה זו איפשרה פיתוח מואץ של הקמת קהילות ומיזמים במועצות אזוריות והיום אנו מתגאים ב13 מועצות אזוריות מגליל עליון ועד לחבל אילות בהן מתקיימת פעילות יהודית רפורמית פלורליסטית אותה מובילים רבנים ורבות מהתנועה הרפורמית.
החממה פועלת גם כיום במסגרת זו אנו מצמיחים קהילות חדשות וממשיכים ללוות את הפעילות של הקהילות הבוגרות.
"ויקהל" – המרכז להכשרות ופיתוח מנהיגות
כדי ליצור שפה קהילתית רפורמית וסטנדרטים של עשיה/פעילות בקרב קהילות התנועה ומתוך הבנה כי המשאב הכי חשוב שיש לקהילה הוא הא.נשים, הקמנו את המרכז להכשרות ופיתוח מנהיגות שנקרא "ויקהל".
מטרות ההכשרות היא מתן כלים מקצועיים לרבנים/רבות, פעילים ומנהיגות מתנדבת הפועלים בשטח הקהילתי. במסגרת זו מתקיימים ימי עיון, סמינרים מפגשים של צוותים, פורומים מקצועיים, פורמים של מנהיגות מתנדבת ופעילים.
רוצים לדעת איפה הקהילה הקרובה או האם יש בעיר קהילה רפורמית מוזמנים לחפש בעמוד הקהילות
רוצים להקים קהילה? מוזמנים לפנות במייל אל רכזת הקהילות שלנו שקד ארדי: [email protected]