על מה עומד העולם?! – מסכת אבות א' ב'

"שִׁמְעוֹן הַצַּדִּיק הָיָה מִשְּׁיָרֵי כְנֶסֶת הַגְּדוֹלָה. הוּא הָיָה אוֹמֵר: עַל שְׁלשָׁה דְבָרִים הָעוֹלָם עוֹמֵד – עַל הַתּוֹרָה וְעַל הָעֲבוֹדָה וְעַל גְּמִילוּת חֲסָדִים."

07/12/2021
הרבה נועה מזור
מסכת אבות,  פרקי אבות - פרק א

תולדותיו: שמעון הצדיק חי על קו התפר בין כנסת גדולה לתקופת הזוגות – ראשיתה של תקופת התנאים –  חכמי המשנה. הוא היחידי מתקופה זו שמוזכר בשמו ומובאים דברים בשמו. לא ידועים פרטים ביוגרפיים אודותיו.

מתוך הפרשנות המסורתית: המסכת החיצונית המקבילה למסכתנו, אבות דרבי נתן מלמדת אותנו בהתייחסותה לסוגיית העבודה כעמוד האמצעי, שבזכות עבודת בית המקדש מתברכים העולם ויושביו. עם חורבן המקדש באה התפילה, היא העבודה שבלב, במקום הקורבנות. מדרש שמואל מבאר ששמעון הצדיק מסביר מדוע נאמרו הדברים במשנה א' בפרקנו (ראו להלן בשורה הבאה). אזכור "התורה" מקביל ל"עשו תלמידים הרבה". "העבודה" מקבילה "לעשו סייג לתורה". "גמילות חסדים" מקביל ל"הוו מתונים בדין".

התייחסותי: כמו המשנה הקודמת: משֶׁה קִבֵּל תּוֹרָה מִסִּינַי, וּמְסָרָהּ לִיהוֹשֻׁעַ, וִיהוֹשֻׁעַ לִזְקֵנִים, וּזְקֵנִים לִנְבִיאִים, וּנְבִיאִים מְסָרוּהָ לְאַנְשֵׁי כְנֶסֶת הַגְּדוֹלָה. הֵם אָמְרוּ שְׁלשָׁה דְבָרִים: הֱווּ מְתוּנִים בַּדִּין, וְהַעֲמִידוּ תַלְמִידִים הַרְבֵּה, וַעֲשׂוּ סְיָג לַתּוֹרָה. וכמו במשנה י"ח בסוף פרק זה: רַבָּן שִׁמְעוֹן בֶּן גַּמְלִיאֵל אוֹמֵר, עַל שְׁלשָׁה דְבָרִים הָעוֹלָם עוֹמֵד, עַל הַדִּין וְעַל הָאֱמֶת וְעַל הַשָּׁלוֹם, שֶׁנֶּאֱמַר "אֱמֶת וּמִשְׁפַּט שָׁלוֹם שִׁפְטוּ בְּשַׁעֲרֵיכֶם., מציע שמעון הצדיק שלושה עקרונות מנחים, עמודי תווך לחיים עליהם יש לבסס את החיים.

אפשר לדון במשמעויות השונות של תורה, עבודה, וגמילות חסדים. אפשר גם להשוות בין העקרונות המנחים השונים המובאים בכל משנה. אבל בעיקר מעניין בעיניי לראות שכל מסכת אבות היא רצף של אמירות משמעותיות מאוד על החיים, אבל שיש ביניהן גם הבדלים מהותיים ועקרוניים. הדברים המקובצים עבורנו בקובץ אחד, ברצף ונראה לנו לכאורה כאילו הוא משקף מציאות חיים מסוימת, נכתב על פני מאות שנים, ומשקף תקופות היסטוריות שונות, ומתוך כך גם דעות שונות, קווי מחשבה שונים והבנות שונות של המציאות.

גם לאה גולדברג נדרשה לסוגיה זו, וכתבה את השיר היפה הזה על הדברים החשובים בחיים:

על שלושה דברים /לאה גולדברג

אמר הדייג היורד לים
אמר הדייג:
על שלושה דברים העולם קיים
על שלושה דברים
על מי הימים,
על חופי היבשת
ועל דגי המצולה העולים ברשת

אמר האיכר המוביל מחרשה
אמר האיכר:
עומד העולם על דברים שלושה
עומד העולם

על אדמת השדות
על גשמי שמים
ועל לחם מוצא בזיעת אפיים

אמר האמן בביתו הבודד
אמר האמן:
על שלושה דברים העולם עומד
על שלושה דברים
על ליבו של אדם
על יפי הטבע
על ביטוי הדברים בצליל וצבע

אמר האדם הפוקח עיניו
אמר האדם:
עושרו של עולם מה נפלא הוא
מה רב
עושרו של עולם
בוקר בוקר נלכד בלבי כברשת
העולם ומלואו
המצולה היבשת ואורות וצללים
וחגים וחולין
ומילים וצלילים ושדות שיבולים
וכל צבעי הקשת

 

הניסיון להגדיר את שלושת הדברים המשמעותיים והחשובים ביותר בחיים לא מסתיים במשנה וככל הנראה לא יסתיים אף פעם. כל אדם ותשובותיו, כל דור ומחשבותיו, כל מציאות והשפעותיה. מהם שלושת עמודי התווך המרכזיים בחיים שלכם? מהם מרכזי החיים שלכן?

 

הרבה נועה מזור, הרבה של קהילת יוב"ל בגדרה ומרכזת היהדות בבית ספר מיתרים בתל אביב